کد خبر : 2094
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۰

تدابیر وزارت جهاد کشاورزی برای خودکفایی در تامین غذایی

تدابیر وزارت جهاد کشاورزی برای خودکفایی در تامین غذایی
رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: بهترین راه خود کفایی در تأمین غذایی در کشور با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب، دانش بنیان کردن بخش کشاورزی است.

رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: بهترین راه خود کفایی در تأمین غذایی در کشور با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب، دانش بنیان کردن بخش کشاورزی است.

به گزارش پایگاه خبری کشاورز نگار، سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی شب گذشته در گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر گفت: تولیدات بخش غذا در کشور از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی از سال ۱۳۵۷ تاکنون با جمعیت ۳۶ میلیونی، ۲۵ میلیون تن غذا در کشور تولید می‌شد، در طول ۴۳ سال بعد از پیروزی انقلاب این میزان به صد میلیون تن افزایش پیدا کرده و امروز حدود ۱۲۶ میلیون غذا در کشورمان تولید می‌شود.

وی افزود: بخشی از این افزایش ناشی از افزایش سطح زیرکشت در این چهار دهه است، اما اگر بخواهیم ضریب خودکفایی و تولید غذایی در کشور را مرور کنیم، چیزی حدود ۸۵ درصد تولید غذا در داخل کشور انجام می‌شود.

معاون وزیر کشاورزی خاطرنشان کرد: امروز در تولید مواد غذایی با محدودیت‌های مختلف اقلیمی در دنیا که ما هم درگیر آن هستیم مانند افزایش دما و گرما، خشکسالی و بسیاری از عوامل دیگر روبرو هستیم.

وی افزود: ما در ۴۰ سال گذشته چیزی حدود ۹۵ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی استفاده می‌کردیم و اکنون این رقم چیزی حدود ۷۵ میلیارد مترمکعب هست که در اختیار بخش کشاورزی قرار می‌گیرد و با این روند افزایش گرما، وضعیت به مراتب بدتر خواهد شد یعنی ما در آینده حداقل ۱۰ میلیارد مترمکعب از این آبی که داریم کمتر خواهد بود و از طرفی با رشد جمعیت مواجه هستیم، اگر رشد فعلی جمعیت را در نظر بگیریم، امروزه تولید غذا در کشور ۱۲۵ میلیون تن است ولی برای ایران ۱۴۳۰، با افزایش جمعیت باید از راه‌های مختلف چیزی حدود ۱۹۰ میلیون تن تولید غذا داشته باشیم، یکی از این راه‌ها واردات است.

خیام‌نکویی تصریح کرد: در بحث واردات اتفاقی که در جنگ اوکراین و روسیه افتاد مشخص شد که صرف این که یک کشوری قابلیت خرید مواد غذایی دارد، کافی نیست و در این موضوع کشور‌های اروپایی برای خرید غذا دچار بحران شدند و حتی در بعضی از کشور‌ها برای خرید ۵۰۰ هزار تن غلات دچار مشکلات عدیده‌ای شدند.

معاون وزیر در سازمان تات تصریح کرد: از حدود ۶ هزار و ۸۰۰ شرکت دانش‌بنیان حدود ۵ درصد آن‌ها در بخش کشاورزی فعال است و اگر بخواهیم واحد‌ها و هسته‌های فناور را هم به آن اضافه کنیم، حدود ۴۵۰ شرکت و واحد فناور و هسته فناور داریم.

وی با بیان اینکه برای دانش بنیان شدن بخش کشاورزی باید از ظرفیت‌های علمی و فناوری کشور در قالب تشکیل واحدها، هسته‌های فناور و شرکت‌های دانش بنیان استفاده کنیم، گفت: درصد رسوخ دانش در بخش کشاورزی؛ ۶ درصد است برای اینکه کشاورزی را دانش‌بنیان کنیم هم از بُعد علمی و هم از بُعد فناوری؛ این میزان را حداقل باید در چهار سال آینده به ۱۲ درصد که دو برابر است برسانیم، اگر این اتفاق بیفتد، میانگین گندم آبی که اکنون در هر هکتار چهار تن است، حداقل یک تن در واحد سطح افزایش می‌یابد.

راه‌اندازی ده‌ها دهکده فناوری و نوآوری و مرکز رشد

رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: تغییر ساختار سازمان تحقیقات آموزشی تربیتی یکی از بند‌هایی که در مصوبه دولت بود که هفته گذشته در مجموعه وزارت جهاد کشاوزری به اتمام رسید و به سازمان امور استخدامی کشور ارسال خواهد شد.

وی تصریح کرد: برای اینکه زیرساخت‌ها را برای استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان مهیا شود، ۱۰ دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی و منابع طبیعی در مصوبه پیش‌بینی شده بود که چهار ماه گذشته، نخستین پارک ملی کشاورزی و منابع طبیعی را در در پارک ملی استان البرز راه اندازی کردیم، که بیش از ۵۰ شرکت در آن مستقر شدند.

خیام‌نکویی گفت: چهار دهکده فناوری و نوآوری در چهار استان و دو مرکز رشد دو استان کشور مستقر و راه اندازی کردیم و پیش‌بینی ما این است که حداقل تا پایان امسال ۱۰ دهکده فناوری و نوآوری و ۱۰ مرکز رشد، یک پارک علم و فناوری؛ این حداقل تعهدی است که ما امسال برای زیرساخت لازم برای استقلال شرکت‌های دانش بنیان انجام دهیم.

وی با بیان این که از ابتدای دولت سیزدهم، ۵۲ شرکت دانش‌بنیان به بخش کشاورزی اضافه شده است، گفت: ما در کشور الگوی کشت برای بخش کشاورزی نداریم، امروز در حدود ۱۱ استان کشور با وجود کم‌آبی و خشکسالی، برنج کشت می‌شود بنابراین یکی از مهمترین مؤلفه‌ها که می‌تواند به بخش کشاورزی کمک کند و انقلاب بهره‌وری در آن ایجاد کند، طراحی و اجرای الگوی کشت است.

خبرنگار: حسین امیرعبدالهیان

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.