کد خبر : 1050
تاریخ انتشار : سه شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۳:۵۷

گرانی میوه در سمنان از کجا آب می‌خورد؟

گرانی میوه در سمنان از کجا آب می‌خورد؟

سمنان به عنوان یکی از استان‌های گران به لحاظ قیمت میوه شناخته می‌شود که نیازمند ریشه‌شناسی است، اکنون با روی کارآمدن دولت سیزدهم مردم این استان چشم به تلاش مسئولان برای کنترل قیمت دارند و نظارت مهمترین راهبرد در تحقق این مطالبه مردمی است. به گزارش پایگاه خبری کشاورز نگار به نقل از ایرنا، میوه

سمنان به عنوان یکی از استان‌های گران به لحاظ قیمت میوه شناخته می‌شود که نیازمند ریشه‌شناسی است، اکنون با روی کارآمدن دولت سیزدهم مردم این استان چشم به تلاش مسئولان برای کنترل قیمت دارند و نظارت مهمترین راهبرد در تحقق این مطالبه مردمی است.

به گزارش پایگاه خبری کشاورز نگار به نقل از ایرنا، میوه یکی از لازمه‌های اصلی برای سلامت بدن است که هر فردی با هر سن و سال و هر نوع رژیم غذایی باید در طول روز حداقل ۲ وعده میوه مصرف کند و اکنون گرانی قیمت میوه در سمنان، مردم را در تامین این کالا در سبد خانوارشان دچار مشکل کرده است.

در شرایط اقتصادی دشوار امروز جامعه، تعدیل قیمت میوه مطالبه جدی مردم استان سمنان است.

به گفته کارشناسان از عوامل اصلی گرانی میوه در استان سمنان و به ویژه شهر سمنان این است که سمنان وارد کننده میوه است و همین عامل اصلی گرانی است، طبق بررسی میدانی خبرنگار ایرنا،‌ وجود دلال در چرخه تولید تا مصرف از عوامل گرانی میوه و تره بار در سمنان است.

میوه و تره بار مورد نیاز سمنان از میدان‌های میوه و تره‌بار تهران و شهرهای شمالی تامین می‌شود که نشان می‌دهد یک محصول برای عرضه در بازار سمنان باید بین چند واسطه دست به دست شود.

به عنوان مثال ابتدا میوه از کشاورز به وسیله دلال خریداری می‌شود و توسط دلالی دیگر در میدان میوه و تره‌بار عرضه می‌شود و خلاصه چند دست محصول خرید و فروش می‌شود تا در بازار سمنان عرضه شود.

در چنین شرایطی انتظار می‌رود مسوولان بیش از پیش به موضوع تنظیم بازار ورود کنند و با تامین و توزیع میوه به حفظ ثبات بازار کمک کنند.

درست است که سمنان وارد کننده میوه است و گرانی میوه تا حد زیادی از این موضوع نشات می‌گیرد اما تامین و عرضه میوه شب عید تجربه ارزشمند و موفقیت‌آمیز در تنظیم بازار نوروزی استان سمنان است و انتظار می‌رود مسوولان این روند را در طول سال برای کنترل قیمت میوه و تره‌بار اجرایی کنند. براساس آمار برای تامین میوه بازار شب عید ۹۰۰ تن میوه شامل ۲۵۰ تن سیب و ۶۵۰ تن پرتقال تامین و در چهار سردخانه شهرستان‌های سمنان، شاهرود، دامغان و سرخه ذخیره‌سازی و به مرور در روزهای ابتدایی سال ۱۴۰۱ برای تامین بازار عرضه شده بود، بدون شک برای کنترل بازار میوه در طول سال تقویت و توسعه زیرساخت‌ها مانند سردخانه ضروری است.

از دیگر راهکارهای تعدیل قیمت میوه در استان سمنان افزایش تولید است که با توجه به کم‌آبی در استان می‌توان این راهبرد را با توسعه کشت گلخانه‌ای محقق کرد.

به گفته کارشناسان ایجاد بازار موازی یا به عبارتی ایجاد بازارچه میوه نیز نقشی مهم در کاهش قیمت دارد، چرا که این فرصت را فراهم می‌کند هر خانواده با مدیریت هزینه خود، میوه درجه یک، ۲ و سه خریداری کند.
ایجاد بازار رقابتی نشان از مشکل در واحدهای صنفی نیست بلکه عده‌ای هستند که خون مردم را با گرانی در شیشه می‌کنند و ایجاد بازار رقابتی با کوتاه کردن دست دلال در چرخه تولید تا عرضه در بازار موجب کاهش قیمت میوه می‌شود.
راهبرد بازار رقابتی به راحتی با ایجاد بازارچه عرضه مستقیم میوه و تره بار محقق می‌شود و بخش خصوصی ظرفیتی مناسب برای ایجاد بازار رقابتی با هدف کنترل قیمت و حفظ ثبات بازار میوه است.

در مرکز استان سمنان، به جز یک میدان میوه و تره‌بار که در حاشیه شهر واقع شده و دسترسی اکثر مردم به آن به آسانی میسر نیست، اکنون ۲ مرکز عرضه در ۲ نقطه شهر فعال شده و مرکز دیگر در دست راه‌اندازی است، اما شواهد نشان می‌دهد این تعداد کافی نیست و باید شمار این مراکز افزایش یابد تا بازار رقابتی معنای خود را پیدا کند.

مسئولان در دولت سیزدهم انتظار چند ساله مردم سمنان را پاسخ دادند و با ایجاد بازارچه‌های عرضه میوه و تره‌بار و تحقق راهبرد بازار رقابتی در تلاش برای کنترل قیمت میوه در سمنان هستند و انتظار می‌رود این تلاش‌ها برای پاسخ به مطالبه مردم تقویت شود.

راه‌اندازی میدان میوه و تره‌بار برای کنترل قیمت میوه در سمنان

علی مرتضی، معاون مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین‌الملل استانداری سمنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ابراز داشت: برای کنترل قیمت میوه در سمنان ۲ مرکز عرضه میوه و تره‌بار در نقاط مختلف شهر فعال شده و مرکز دیگر در دست آماده‌سازی برای عرضه میوه است.

وی ادامه داد: مراکز عرضه میووه و تره‌بار موظف به عرضه میوه ۱۰ تا ۱۵ درصد کمتر از قیمت بازار هستند و امید است این مراکز تا حدی بتواند در تعدیل قیمت در سمنان کمک کند.

وی بیان کرد: مکان مراکز عرضه میوه و تره‌بار در شهر سمنان مربوط به شهرداری است و شهرداری به شرط عرضه میوه با قیمت ۱۰ درصد کمتر از بازار مکان‌ها را با مبلغی کمتر از عرف به متقاضیان اجاره می دهد.

مرتضی خاطر نشان کرد: عرضه محصولاتی مانند برنج و گوشت مرغ به عنوان کالاهای اساسی در بازارچه میوه و تره‌ بار دنبال می‌شود و اکنون عرضه خرما به صورت مستقیم در یکی از مراکز انجام می‌شود.

وی تصریح کرد: برخی میوه ها نوبرانه هستند و در ابتدای فصل به دلیل کمبود در بازار و افزایش تقاضا دچار افزایش قیمت می‌شوند و در این شرایط در کنار تلاش‌ها برای کنترل قیمت، ارتقای دانش عمومی خانواده‌ها در مسائل اقتصادی نکته مهمی است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.

معاون مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین‌الملل استانداری سمنان  گفت: سمنان از شهرهای واردکننده میوه است و یکی از عوامل گرانی میوه تولیدکننده نبودن است و توسعه کشت گلخانه‌ای در استان با جدیت برای تعدیل قیمت دنبال می‌شود.

بعد از شنیدن گفته‌های مسوولان که بازارچه های عرضه میوه و تره بار موظف بر عرضه میوه ۱۰ درصد کمتر از قیمت بازار هستند، خبرنگار ایرنا به سراغ مراکز عرضه میوه و تره‌بار و میوه‌فروشی‌های سطح شهر رفت.  متاسفانه قیمت‌ها در بازارچه‌های عرضه میوه و تره‌بار سمنان با مغازه‌دارها تفاوت چندانی نداشت، اما آنچه بررسی میدانی خبرنگار ایرنا به آن دست یافت این است که در نقاط مختلف شهر سمنان قیمت میوه متفاوت است و کنترل قیمت میوه در سمنان نیازمند عزم همه‌جانبه و افزایش بیش از پیش نظارت‌ها در این بخش است، چرا گران‌ترین قیمت عرضه میوه در شهر سمنان مربط به منطقه مسکن مهر صنعتی‌ساز مدیران است و این بررسی نشان می‌دهد  که گران بودن قیمت میوه در سمنان ربط چندانی به منطقه‌های مختلف شهری ندارد.

 قیمت میوه در مناطق مختلف شهر سمنان (به تاریخ ۳۰ فروردین ۱۴۰۱)

بر اساس گزارش میدانی خبرنگار ایرنا در سمنان، قیمت خیار درختی از ۸۵۰۰ تا ۱۵ هزار تومان، گوجه فرنگی از ۱۲ هزار تومان تا ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان ، سیب زمینی از ۱۱ هزار تا ۱۶ هزار و ۸۰۰ تومان، پیاز از ۶۵۰۰ تا ۹ هزار تومان، هندوانه از ۴۰۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان و موز از ۲۸ هزار تا ۳۸ هزار تومان در مناطق مختلف شهر سمنان نوسان دارد که اختلاف بالای قیمتی برخی کالاها منطقی به نظر نمی رسد.

پس از بررسی قیمت‌ها در بازار سمنان به سراغ میدان میوه و تره بار سمنان رفتیم که قیمت‌ها در میدان میوه و تره‌بار نیز تفاوت چندانی با بازار نداشت و فروشندگان در میدان میوه تره‌بار نیز دست واسطه و دلال و هزینه حمل و نقل برای تامین بار در سمنان را از عوامل گرانی قیمت میوه در سمنان عنوان کردند.

محمد طاهری یکی از فروشندگان میوه و تره بار سمنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ابراز داشت: سمنان محصول تولیدی ندارد و تمام محصولات کشاورزی باید از استان‌های دیگر برای بازار سمنان تامین شود و همین موضوع بر قیمت تمام شده میوه تاثیر می‌گذارد.

گوجه گلخانه‌ای که در سمنان تولید می‌شود و سمنان وارد کننده نیست اختلاف قیمت چندانی با قیمت همین نوع گوجه در بازار استان‌های دیگر ندارد و همین موضوع نشان می‌دهد باید نظارت بر عرضه میوه و تره‌بار بیش از پیش افزایش یابد.

وی تصریح کرد: گوجه گلخانه‌ای که در سمنان تولید می‌شود به ازای هر کیلوگرم در بازار شهر ۲۵ هزار تومان عرضه می‌شود و این در حالی است که همین گوجه در استان‌های دیگر ۲۷ هزار تومان عرضه می‌شود.

گفته‌های این میوه فروش انسان را به تامل فرو می‌برد که حتی گوجه گلخانه‌ای که در سمنان تولید می‌شود و سمنان وارد کننده نیست اختلاف قیمت چندانی با قیمت همین نوع گوجه در بازار استان‌های دیگر ندارد و همین موضوع نشان می‌دهد باید نظارت بر عرضه میوه و تره‌بار بیش از پیش افزایش یابد.

فروشنده دیگری که خواست نامی از او برده نشود نیز در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: شهرداری مغازه‌های واقع در بازارچه عرضه میوه و تره‌بار را با کمتر از قیمت واقعی اجاره داده است تا مغازه‌دار میوه و تره‌بار را حداقل ۱۰ درصد کمتر از قیمت بارار عرضه کند، اما در سمنان این شرط اجاره درباره عرضه همه نوع میوه رعایت نمی‌شود.

وی افزود: فردی که مغازه را از شهرداری برای عرضه مستقیم میوه و تره‌بار اجاره کرده است در میدان میوه و تره‌بار حجره دارد و صبح به صبح خودش در جریان قیمت‌ها است و بر اساس قیمت میدان ، برای میوه در بازاچه قیمت‌گذاری می‌کند، اما کاهش ۱۰ درصدی قیمت برای انواع میوه و تره‌بار اعمال نمی‌شود.

فاطمه مصطفوی یکی از مشتریان که برای خرید به یکی از بازارچه‌های میوه و تره‌بار رفته بود در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: برای محصول درجه یک که در بازارچه میوه و تره‌بار سمنان عرضه می‌‍شود اختلاف قیمت ۱۰ درصدی لحاظ نمی‌شود و معمولا در حدود هفت درصد اختلاف قیمت با بازار دارد و حتی در مواردی قیمت میوه در بازارچه‌های عرضه مستقیم میوه و تره‌بار سمنان از مغازه‌های نزدیک امامزاده یحیی(ع) گران‌تر است و این نشان می‌دهد مسئولان به درستی نظارت بر قیمت میوه و تره‌بار ندارند.

 قیمت های عرضه در میدان میوه و تره بار سمنان (به تاریخ ۳۰ فروردین ۱۴۰۰)

 

توسعه ۳۲ هکتار کشت گلخانه‌ای اقدامی برای تعدیل قیمت تره‌بار در استان سمنان

سرپرست دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری سمنان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ابراز داشت: ایجاد ۳۲ هکتار کشت گلخانه‌ای در استان به منظور تحقق رشد اقتصادی در بخش کشاورزی امسال دنبال می‌شود.

مجتبی اقوامی‌پناه ابراز داشت: از مجموع توسعه ۳۲ هکتاری کشت گلخانه‌ای در استان سمنان طی سالجاری، ۱۶ هکتار کشت گلخانه‌ای به روش هیدروپونیک و ۱۶ هکتار به روش کشت خاکی خواهد بود.

به گزارش ایرنا، کشت هیدروپونیک نوعی از کشت است که گیاه مواد غذایی را از خاک نمی گیرد بلکه ریز و درشت مغذی به صورت فرمول شده از طریق کود و آب در اختیار گیاه قرار می گیرد.

سرپرست دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری سمنان افزود: برداشت هفت هزار و ۵۰۰ تن انواع صیفی‌جات مانند گوجه، بادمجان و فلفل از ۳۲ هکتار کشت گلخانه‌ای پیش‌بینی می‌شود که این میزان تولید چشمگیر است.

وی بیان کرد: کشت گلخانه‌ ای با افزایش بهره‌وری در واحد سطح نقشی مهم در مدیریت مصرف آب و تعدیل قیمت صیفی‌حات در استان سمنان دارد و توسعه این نوع کشت با جدیت در استان سمنان دنبال می‌شود.

اقوامی‌پناه تصریح کرد: توسعه کشت گلخانه طی تفاهم‌نامه بین استانداری و سازمان برنامه و بودجه استان سمنان به عنوان دستگاه نظارتی و سازمان جهادکشاورزی استان به عنوان دستگاه مجری دنبال می‌شود.

سرپرست دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری سمنان بیان کرد: ۱۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پیرو سفر رئیس جمهور به استان سمنان برای طرح‌های اقتصادی اختصاص یافته است که بخشی از این اعتبارات برای توسعه کشاورزی و کشت گلخانه‌ای در نظر گرفته شده است.

اقوامی‌پناه ادامه داد: تسهیلات به متقاضیان توسعه کشت گلخانه‌ای از محل رونق تولید با نرخ ۱۸ درصد و از محل تبصره ۱۸ با نرخ ۱۶ درصد پرداخت می‌شود.

سرپرست دفتر جذب و حمایت از سرمایه‌گذاری استانداری سمنان گفت:  ۳۲ هکتار توسعه کشت گلخانه‌ای پیش‌بینی و برنامه‌ریزی عملیاتی است که تا پایان سال به صورت ۱۰۰ درصد محقق شود و در سال آینده نیز توسعه کشت گلخانه‌ای با برنامه‌ریزی عملیاتی دنبال می‌شود.

به گزارش ایرنا،کنترل و کاهش قیمت میوه در استان سمنان و در استان‌هایی که دچار عارضه گرانی هستند در کنار توجه به ایجاد زنجیره تولیدکنندگان، نظارت حلقه مفقوده در حفظ آرامش بازار است و انتظار می‌رود مسوولان در این زمینه اهتمام ویژه داشته باشند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.