کد خبر : 673
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ - ۳:۵۸

کشاورزی عمودی سازگار با تغییرات اقلیمی

کشاورزی عمودی سازگار با تغییرات اقلیمی

کشاورزی یا زراعت عمودی، ایده جدیدی برای تولید برخی محصولات کشاورزی در محیط های کنترل شده به صورت مطبق و فشرده است. این نوع کسب و کار به ویژه با توجه به افزایش جمعیت دنیا و نیاز به تامین غذای بیشتر، بازار رسانی سریع و دسترسی مصرف کنندگان به محصولات تازه و با کیفیت در

کشاورزی یا زراعت عمودی، ایده جدیدی برای تولید برخی محصولات کشاورزی در محیط های کنترل شده به صورت مطبق و فشرده است. این نوع کسب و کار به ویژه با توجه به افزایش جمعیت دنیا و نیاز به تامین غذای بیشتر، بازار رسانی سریع و دسترسی مصرف کنندگان به محصولات تازه و با کیفیت در حومه شهرها در حال اوج گیری است به طوری که شرکت های بزرگی مانند آمازون و سافت بانک ژاپنی در این زمینه سرمایه گذاری کرده اند. با این حال پرسش هایی در مورد توسعه کشاورزی عمودی مطرح است از جمله آن که آیا کشت عمودی، یک شیوه تولید برای پاسخ به تغییرات اقلیمی و کم آبی است و یا روشی  مناسب برای تولید هر نوع محصولی محسوب می شود ؟ در این باره با پروفسور زارع نماینده ایران در سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) و مستقر در رم ایتالیا، گفت و گویی را در فضای مجازی انجام داده ایم. وی معتقد است آینده امنیت غذایی جهان در گرو استفاده فزاینده از تکنیک های کشاورزی سازگار با مشکل کم آبی و تغییرات اقلیمی است. زارع می گوید: هم اکنون طیف گسترده ای از شیوه ها و فناوری‌های سازگار با محیط ها و اقلیم‌های مختلف در مناطق روستایی و شهری قابل ترویج است و کشاورزی عمودی یکی از این شیوه ها است و نه جایگزین آن ها. وی می افزاید: به رغم گسترش کشت عمودی در سطح جهان و در پی آن افزایش چند برابری حجم تولید محصول و کاهش مصرف آب، اما این شیوه کشت در حال حاضر فقط به چند محصول محدود می شود و برای همه نواحی و همه محصولات مانند غلات، مناسب نیست.

·         چطور شد که ایده کشاورزی یا مزارع عمودی شکل گرفت؟

– ایده مزارع عمودی با هدف شناسایی حوزه کشاورزی در هر شهر مطرح شد و در مزارع عمودی محصولات روی سطوح توسعه یافته در ارتفاع ، در انبارها و یا آسمان خراش ها رشد می کنند.  مزارع عمودی مراکز واقعی برای تولید غذا هستند و در درون آنها شرایط محیطی لازم برای رشد و نمو گیاهان و سبزیجات بازآفرینی می شود. نخستین تجربه مزرعه عمودی به سال ۲۰۱۲ در مزرعه Sky Greens در سنگاپور بر می گردد که تعداد بالای ساکنان به افزایش میزان قابل توجه نیازهای مواد غذایی انجامید که با ریتم آیش مزارع و سیستم های طبیعی مطابقت نداشت. بنا بر این با ایجاد مزرعه عمودی در برخی از مناطق موجب خودکفایی تولید شد. زراعت عمودی را می توان در هر نوع ساختمانی ایجاد کرد. اما فضاهایی که برای کشت مورد استفاده قرار می گیرند به نور خورشید نیاز دارند که چون به اندازه کافی نیست استفاده از لامپ های LED ضرورت می یابد.

·         با این ترتیب برای کشاورزی عمودی و تولید محصول با این شیوه به نیروی برق بیشتری نسبت به گلخانه های معمولی نیاز است.

– همینطور است، اما امروزه برای حل این مساله، تامین انرژی مورد نیاز تولید در کشاورزی عمودی با استفاده از جمع آوری ضایعات گیاهی و سیستم های تبدیل مجدد و بهره گیری از تجهیزات تولید انرژی های تجدید پذیر با اثرات زیست محیطی از جمله پانل های فتوولتائیک، توربین های بادی صورت می گیرد. سه روش مختلف کشاورزی عمودی شامل آئروپونیک، هیدروپونیک و آکواپونیک است. اساس روش آئروپونیک کشت گیاهان بدون استفاده از خاک است و تغذیه گیاه از ریشه از طریق سیستم مبتنی بر مهپاش آب و مواد مغذی معدنی صورت می گیرد و برای تامین مواد مورد نیاز برای فرآیند فتوسنتز از نور ال ئی دی یا LED (Light-Emitting Diode) استفاده می‌شود. به رغم این که کشاورزی عمودی، متحولانه ترین و مبتکرانه‌ترین تکنیک است، اما در عین حال مستلزم سرمایه گذاری بالای اولیه و سازگاری با سایر محصولات است. در حال حاضر بزرگترین مزرعه آئروپونیک عمودی در جهان در نیوآرک، نیوجرسی واقع شده است و سالانه حدود ۹۰۰ تن سبزیجات تولید می کند. این مزرعه عمودی در یک کارخانه قدیمی بلااستفاده ایجاد شده است.

·         تغییرات اقلیمی و محدودیت های تولید، جستجو برای یافتن راه حل ها و ارایه روش های نوین به منظور پایداری تولید و تامین غذا در دنیا را افزایش داده است. آیا در این میان می توان کشاورزی یا زراعت عمودی را به عنوان یک شیوه قابل اتکا و پاسخگو برای کمک به تامین امنیت غذا در نظر گرفت؟

– تغییرات اقلیمی و جوی، بستر بحران های زیادی در محیط زیست را فراهم کرده و تلاش برای پیدا کردن راهی که امنیت غذایی دنیا را تامین کند در حال افزایش است. به طور خلاصه می توان گفت، طیف گسترده ای از شیوه ها و فناوری‌های سازگار با محیط ها و اقلیم‌های مختلف در مناطق روستایی و شهری قابل ترویج است و کشاورزی عمودی یکی از این شیوه ها است و نه جایگزین آنها. به رغم رشد و گسترش کشت عمودی در سطح جهان، این شیوه کشت در حال حاضر فقط به چند محصول محدود می شود و برای همه نواحی و همه محصولات مانند غلات، مناسب نیست. بنابراین کشاورزی عمودی جایگزین کشاورزی متعارف نخواهد شد. در مجموع مهم این است که دامنه گسترده ای از روش‌ها برای هر ناحیه اقلیمی و اکولوژیکی ترویج شود.

·         از طریق کشاورزی عمودی چه محصولاتی را می توان تولید کرد؟

– به طور عمده محصولات برگی (سبزیجات) و توت فرنگی که می توانند به صورت چند لایه بدون اشغال فضای عمودی نصب شوند، مناسب برای کشت عمودی هستند. علاوه بر این، تجربیات خوبی در زمینه کشت علوفه تازه برای نشخوارکنندگان با سطوح مختلف سرمایه گذاری و فناوری وجود دارد.

·         در این شیوه کشاورزی میزان عملکرد در واحد سطح چقدر است؟

– بر اساس مطالعه موردی پروژه فائو در نوارغزه، میزان تولید توت فرنگی در کشت عمودی به ۱۲ هزار  کیلوگرم در یک هزار متر مربع در یک فصل می رسد در حالی که در یک هزار مترمربع کشت در زمین باز، حداکثر ۳هزار کیلوگرم و دریک هزار متر مربع در سیستم گلخانه معمولی ۴ هزار کیلوگرم از این محصول تولید می شود.

·         مزیت هایی کشاورزی عمودی نسبت به گلخانه های معمولی و کشاورزی سنتی چیست؟

– یکی از مزیت های کشت عمودی، استفاده کارآمد و موثر از فضا با توجه به این که محصول می تواند به صورت عمودی رشد کند و این امر اجازه می دهد تا تعداد گیاهان بیشتری در هر واحد سطح کشت شود. از سوی دیگر تفاوت اصلی بین روش هیدروپونیک در کشت عمودی با کشاورزی سنتی نیز در خاک است. در روش هیدروپونیک، تغذیه گیاه به جای خاک از طریق کودهای محلول در آب حاصل می شود. بنابراین در هیدروپونیک خاک وجود ندارد.

تفاوت دیگر در مورد مصرف آب و کود است. روش های هیدروپونیک در کارآمدترین شکل خود با استفاده از ۱۰ درصد نیاز آب کشاورزی به حفظ آب کمک می کند و با جذب مواد مغذی به طور مستقیم و موثر در ریشه گیاه، مصرف کود تا ۴۰ درصد نیز کمتر است. علاوه بر این، از آنجایی که محصول می‌تواند دو برابر سریع‌تر رشد کند و کشاورزان می‌توانند در مقایسه با کشاورزی سنتی تا چهار برابر بیشتر محصولات کشاورزی را در یک مکان بکارند، روش‌های هیدروپونیک باعث عملکرد بیشتر محصول می‌شوند.

·         موضوع قابل توجه دیگر به سرمایه گذاری ها در این حوزه مربوط می شود. گفته می شود سرمایه گذاری های متعددی از سوی شرکت های بزرگ همچون آمازون در حوزه کشاورزی عمودی صورت گرفته است. فکر می کنید این سرمایه گذاری ها حرکتی به سوی ایجاد کسب و کارهای نوین و افزایش درآمد است یا نوعی آینده نگری و آمادگی برای رویارویی با بحران تامین غذا در آینده محسوب می شود؟

– دنیای صنعت و شرکت های بزرگ به طور جدی روش های هیدروپونیک را برای کشاورزی به منظور کاهش اثرات زیست محیطی مد نظر قرار داده و شرکت هایی مانند Cloudponics، Grobo و Iron Ox و… در روش های هیدروپونیک سرمایه گذاری کرده اند. باید گفت آینده امنیت غذایی جهان در استفاده فزاینده از تکنیک های کشاورزی سازگار با مشکل کم آبی است تنش آبی زمانی رخ می دهد که تقاضا برای آب از مقدار موجود در یک دوره مشخص بیشتر شود یا زمانی که کیفیت پایین آب استفاده از آن را محدود کند. مشکل آب در جهان یک مشکل واقعی است و تا دیر نشده است باید گام های مهمی برای حل آن برداشت جامعه انسانی از یک سو با افزایش جمعیت مواجه است و افزایش جمعیت منجر به افزایش تولید مواد غذایی می شود. از نظر تاریخی نیز تخصیص آب به کشاورزی طی ۵۰ سال گذشته سه برابر شده است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند تا سال ۲۰۵۰، تخصیص آب به بخش کشاورزی بین ۲۵ تا ۴۰ درصد افزایش یابد. این امر به ویژه برای مناطق پر تنش مانند خاورمیانه، آفریقا و بخش هایی از آمریکای جنوبی صادق است. این در حالی است که در کشاورزی سنتی به خصوص با سیستم آبیاری بارانی ( spray irrigation system ) حجم زیادی از آب روی فضاهای بزرگ در معرض نور خورشید پاشیده می شود و این امر منجر به تبخیر آب خواهد شد و علاوه بر این، ۹۹ درصد از آب آبیاری فرای ناحیه ریشه ریخته شده و از دست می رود.از این رو، روش هایی مانند کشت عمودی یا کشاورزی شهری به علت مصرف آب کمتر مورد توجه سرمایه گذاران برای تامین غذا قرار گرفته است.

·         به عنوان آخرین پرسش، موضع سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) در مورد کشاورزی عمودی چیست و آیا توسعه این شیوه تولید را توصیه می کند؟

– در مجموع فائو از مجموعه ای از روش‌های متنوع و سازگار با اقلیم و در نظر گرفتن جوامع محلی و با رویکرد حفظ منابع پایه تولید به ویژه آب و خاک حمایت می‌کند و البته همانطوری که گفته شد بسیاری از محصولات مهم و استراتژیک مثل گندم را نمی توان به این روش های جدید تولید کرد. بنابراین بحث در مورد این که آیا کشاورزی عمودی یا کشاورزی شهری می تواند امنیت غذایی در شهرها را بهبود بخشد، ادامه دارد.

·         چه نوع حمایت هایی از کشاورزی عمودی در دستور کار این سازمان است؟

– حمایت‌های فائو به طور عمده در حوزه سیاستگذاری و توانمندسازی بهره برداران از طریق کمک به اجرای پروژه های ترویجی و توسعه ای است.

فرحناز هاشمی-خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.